Uczta herbaciana w Kaflach Vegan Cafe w Szczecinie!, 9.12.2014r.

W poniedziałek, 8 grudnia o godz.19:00, wzięłam udział w otwarciu wystawy ceramiki dedykowanej herbacie oraz w spotkaniu z autorem Grzegorzem Ośródką, garncarzem. Grzegorz opowiadał o rodzajach herbaty i tradycyjnie używanych naczyniach do jej parzenia w Chinach i Japonii i jako mistrz ceremonii serwował nam aromatyczne napoje.

A oto, co widać na zdjęciach powyżej:

  1. 6 rodzajów cennych herbat, każda inna: różny aromat, smak, a więc i odmienne czasy parzenia, w różnych temperaturach wody.
  2. Wszystkie naczynia wytworzone przez Grzegorza, przemyślane, funkcjonalne, piękne, w klimacie.
  3. Czajniczki, podstawki, czarki do picia herbaty, naczynia do przelewania.
  4. Żadna kropla podczas zaparzania nie może się zmarnować. Jedne czajniczki, o większych oczkach sitek, służą do szybkiego wylewania napoju, z innych (jak powyżej) herbata wysącza się wolniej.
  5. Z czajniczka do naczynia, a zaraz potem do czarek.
  6. Degustacja. Jednym bardziej smakował biała, innym czarna, zielona, a jeszcze innym czerwona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *